Tattoo

Iedereen weet tegenwoordig wel wat een tattoo is, sterker nog steeds meer mensen hebben of willen er een, maar weet je ook wat de oorsprong van de tattoo is?
Tattoo is het Engelse woord voor tatoeage. Tattoo komt van het Polynesische woord ‘tatau’ wat ‘markeren’ betekent. De oorsprong van de tattoo gaat echter terug tot Egypte. Op Egyptische mummies zijn tattoo’s gevonden die van 2000 voor Christus dateren. In de klassieken bij onder andere de oude Grieken en de Germanen wordt ook gerefereerd aan tatoeages. In het oude Griekenland was de tattoo een teken van adel.

Naar de precieze oorsprong van de tattoo wordt veel onderzoek gedaan door wetenschappers, maar dit is nog onduidelijk.
In 1774 liet de ontdekkingsreiziger James Cook in Londen een getatoeëerde Polynesiër zien. Hij voerde het woord tattoo in, welke voorkomt uit het woord ‘tatau’ (markeren). James Cook bracht de tattoo naar Europa. Met een soort kam van been gedompeld in inkt doorboorden ze de huid. De inkt werd uit de rook van oliegrondnoten geproduceerd. Dit bewaarden ze in kokosschelpen.

In de periode van 300 tot 100 voor Christus werden Chinese krijgers in China getatoeëerd om respect af te dwingen. Later werd het tatoeëren in China gebruikt om gevangenen te kenmerken.

De traditionele Japanse tattoo-artiest gebruikte een bamboestok waar soms wel 30 naalden aan vast werden gemaakt. Deze werd in de huid geprikt tot wel 120 maal per minuut. In 1886 werden deze praktijken door de Emperor afgeschaft tot het einde van de tweede wereldoorlog.
Later brachten zeelui deze trend de hele wereld over. De tattoo werd toen als symbool gezien. Voorbeeld: De legende van de zeemeeuw stond voor de ziel van een overleden zeeman, door dit te laten tatoeëren waren ze verzekerd van een plek in het hiernamaals.

De eerst vermelde tattoo-artiest in Amerika was Martin Hildebrandt. Hij claimde dat hij de eerste tattoo studio had, dit was in 1846.
Het was Sutherland Macdonald in Londen die het tatoeëren als echte ‘job’ introduceerde.

My body is my journal and my tattoos are my story  – Johnny Depp

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van updates en aanbiedingen.